Акценти

Експортни файлове с поръчки и плащане по банков път

Днешната публикация е насочена към организаторите, с цел да им даде два съвета как по-лесно и удобно могат да работят с данните от Събитие.БГ и как да настроят най-удобно методите си за разплащане.

Банкови преводи и EasyPay

Имайте предвид, че банковите преводи отнемат до 24 часа, за да пристигнат парите по сметка. За да се избегнат ситуации, в които посетител е платил, но все още няма билет, буквално преди събитието, съветваме Ви да спирате възможността за плащане по банков път 2-3 дни преди самото събитие. По този начин ще се избегнат подобни ситуации.

Друг казус е за късни плащания през EasyPay. Макар те да се отразяват в реално време, възможно е даден потребител да заплати билетите си в буквално последния момент, тоест след като Вие да кажем сте разпечатали списъка с гости. Ако смятате, че това е възможно, не е лоша идея да спирате и възможността за плащане през EasyPay преди крайният срок за продажба.

Алтернативно можете да продавате билети до по-ранна дата, а след това 

Експортни файлове

Няколко човека се оплакаха, че експортните файлове от системата не се отварят с правилната кодировка в Excel. За съжаление MS Office не засича автоматично UTF-8 кодировката (най-използваната в Интернет) и се налага малко по-сложно да бъдат отваряни нашите експортни файлове. Следвайте тези стъпки (за MS Office 2007/2010):

  1. Създайте нов файл в Excel;
  2. Отидете на менюто Data
  3. Изберете третия бутон "From Text"
  4. Избирете експортния файл
  5. Натиснете Импорт
  6. На File Origin избирате (65001) UTF-8, както и по-горе Delimited
  7. Давате Next и на следващия екран избирате за разделител Comma и натискате Finish

Това е.