Кампания “Превенция на хранителни нарушения“

24.02.2020 08:00ч. Понеделник  -  01.03.2020 18:00ч. Неделя
https://unikalonlineinstitute.com/, гр. Варна
Билети
Билет
В момента няма активни билети
Информация за събитието

Кампания “Превенция на хранителни нарушения“

Организирана от Първа българска организация при хранителни нарушения – Асоциация УНИКАЛ към УНИКАЛ Онлайн Институт:
24 февруари – 1 март 2020 г.

Ежегодната международна Кампания за превенция на хранителни нарушения към NEDA – Организацията – лидер в сферата на превенция в хранителните нарушения (National Eating Disorders Assotiation), се провежда между 24 февруари и 1 март, към която Асоциация УНИКАЛ е регистрирана вече за 8-ма година като партньор-доброволец.

Каним ви:
✓ с ентусиазъм да разгледате предложенията ни;
✓ да се присъедините към каузата ни;
✓ да се включите в някои от предложените активности.

Използвайте възможността за професионално партньорство или обучение, които ще помогнат на стотиците деца, мъже и жени, засегнати и застрашени от хранителни нарушения в България.

Мисия:
Тревожни са данните, статистиката и изводите за страдащите от хранителни нарушения /разстройства/ деца, младежи и възрастни в България, за които информира Националният център за обществено здраве и анализи:

  • Установява се висока честота на лица на възраст от 10 до 40 години с нарушения на хранителното поведение и увеличен риск за хранителни разстройства (28.8% при децата на 10-18 години, 23% при възрастните на 19-39 години);
  • Този проблем възниква още във възрастта на пубертета (17% при децата на 10-13 години);
  • С риск за хранителни разстройства е всяко 3-то момиче на 10-18 години (30.5%) и всяка 4-та жена на 19-39 години (25.2%);
  • Риск за хранителни разстройства се наблюдава също при значителен относителен дял от момчетата на 10-18 години (27%) и мъжете на 19-39 години (21%);
  • С риск за нарушения в хранителното поведение и наличие на хранителни разстройства са не само лицата с наднормено и поднормено тегло, но и тези с нормално тегло (20-31% от всички изследвани лица в тази възраст);
  • Хранителни нарушения с висок риск за здравето – ексцесивен контрол на теглото чрез самопредизвикано повръщане, вземане на диуретици, лаксативи, добавки за отслабване е най-значим проблем при жените на 29-39 години ( при 7.5% от жените в тази възрастова група);
  • Значителното разпространение на риска от хранителни разстройства сред децата и младите хора в България показва необходимостта от скрининг на лицата в тази възраст по отношение на този сериозен здравен проблем за ранна диагностика и лечение.


Кампанийни ресурси и събития:

1. Регистрация за 3 Безплатни онлайн миникурса с различна тематика, на линка: https://unikalonlineinstitute.com/безплатни-ресурси/

2. Записване за Безплатен интерактивен уебинар на тема: “Успешни практики за интервенции при засегнати от хранителни нарушения за професионално заинтересованите”. Презентатор ще бъде д-р Анна Герджикова (международен партньор на УНИКАЛ, за която можете да научите повече на линка: https://lindnercenterofhope.org/clinicians/anna-i-guerdjikova-phd/, а д-р Елисавета Павлова (сертифициран специалист при хранителни нарушения към iaedp™, за която можете да научите повече на линка: https://bit.ly/2tR8Wkd, ще участва по време на дискусията, където ще отговаря на въпросите ви заедно с д-р Анна Герджикова.

Уебинарът ще се проведе като конферентен телефонен разговор, където на живо ще можете да гледате презентацията. След това ще има време за дискусия и ще можете да задавате въпроси на презентатора; – Дата на уебинара: 26.02.2020 г. от 19:00 часа; – Ще бъде изпратен и запис под формата на видео – само на записалите се на имейл: associationunikal@gmail.com с Тема: Записване за Уебинар на д-р Анна Герджикова.

3. Поръчка на практичния наръчник с насоки и ценни препоръки, както за родители, така и за специалисти работещи с родители с хранителни нарушения „Ръководство за подкрепа при хранителни нарушения” – единствено по рода си в България подготвено от д-р Елисавета Павлова с такса от 30 лв. на имейл: associationunikal@gmail.com с Тема: Записване за Ръководство за подкрепа.

4. Харесайте Фейсбук Страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/, за да следите Кампанията ни „Превенция на хранителни нарушения“ от 25 февруари до 1 март, като гледате видеата, гледате и слушате интересни презентации и радио интервю, четете статиите ни.

5. Споделяйте ФБ постовете ни в периода на Кампанията ни с вашите приятели и близки.

6. Информирайте се и насочете ваши приятели или близки към сайта на Първа българска организация за хранителни нарушения – Асоциация УНИКАЛ: http://bia-unikal.org/ и ФБ страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/.

7. За безплатни ресурси за засегнати от ХН, за родители /близки, или за професионални консултации с обучени в ХН специалисти – по градове в България, вижте Регистъра ни с Партньори и Сертифицирани специалисти: https://bit.ly/31KZfR0.

8. Ако сте студенти или работещи в сферата на психология, здравни / социални услуги, образование, диетология, фитнес и др. сходни сфери и ако от интерес за вас са Професионалните ни Обучения, пишете ни на имейл: bia.unikal@gmail.com.

9. Първа българска организация за хранителни нарушения-Асоциация УНИКАЛ) http://bia-unikal.org/, през 2017 г. беше официално приета за Международен Клон и по-късно беше одобрена като Обозначен Обучителен Сътрудник на Международната организация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения– iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals, Inc.

Като председател на Международния клон беше избрана д-р Елисавета Павлова, която е първата живееща в България сертифицирана от iaedp™, като специалист в психичното здраве при хранителни нарушения. Освен това тя е консултиращ психолог, лектор, обучител към Академията на Асоциация УНИКАЛ и координиращ обучител на Международната Квалификация – Сертификационно Онлайн Обучение на iaedp™, за което можете да прочетете повече на този линк: Вижте повече тук: https://unikalonlineinstitute.com/produkt/международно-cертификационно-oнлайн-oб/ – Международно СертификационноОн Лайн Обучение за Студенти и Специалисти.

Повече за нас и дейностите ни можете да научите на
сайта на УНИКАЛ Онлайн институт: https://unikalonlineinstitute.com/

както и на сайта на Първа българска организация при хранителни нарушения – Асоциация УНИКАЛ – http://bia-unikal.org/

Харесайте страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/,

Instagram: https://www.instagram.com/unikaled/,

При въпроси изпратете запитване на: bia.unikal@gmail.com и associationunikal@gmail.com.

Организатор
Кога & Къде

Място: https://unikalonlineinstitute.com/,
Регион: област Варна ,
Град: гр. Варна,
Адрес: http://unikalonlineinstitute.com/кампания-превенция-на-хранителни-на/?fbclid=IwAR18KQrbsyECMJsjByizqjeKoqJ_HqhJ57dEFXOk4TJtO5DHX-sYvW

Понеделник, 24 Февруари 2020, 08:00 ч.
 до 
Неделя, 1 Март 2020, 18:00 ч.